HANDLEIDING

Keuze weerstation en datum

In het keuzeblok kan een datum en een weerstation gekozen worden. Bij de eerste keer opvragen van de website en bij een nieuwe browser sessie zal de huidige dag getoond worden. 

keuzeblok

Als een ander weerstation of datum gekozen wordt, moet 'Ophalen' geklikt worden om de gegevens van die dag en dat station te tonen. Die gegevens blijven bewaard tijdens de browser-sessie. Het station blijft langer bewaard. Maximaal 30 dagen. Bij het opnieuw starten van de browser zal altijd de huidige dag getoond worden. Bij smartphones en tablets is het niet ongewoon dat browsers niet of nauwelijks afgesloten worden. Dus let wel op of je de gewenste dag ziet.

De kaart met alle weerstations

Klik in het bovenste menu op 'Kaart'. Je ziet dan een Google-map met alle weerstations.
De kaart heeft een tweeledige functie. Op de eerste plaats wordt de actuele windsituatie van alle weerstations weergegeven. Het pijl-icoon geeft de windrichting aan. Het eerste cijfer geeft de gemiddelde windsnelheid en het tweede cijfer de maximale windstoot van de voorafgaande 10 minuten. De eenheid is hetzelfde als gekozen op de home pagina. Het tijdstip staat in de rechterbovenhoek.
Het is echter ook mogelijk om een weerstation te kiezen middels de kaart. Zoek het gewenste station. Als je met de muis over het station gaat, zie je de naam. Klik of tik op het station om deze te kiezen. Je gaat dan weer terug naar de Home page en je zult zien dat het gekozen station dan geselecteerd is.

Kaart

Keuze eenheid van windsnelheid

De meeste kiters en surfers zullen gewend zijn om te denken in knopen. Dat is ook de default instelling. Er kan echter ook gekozen worden voor meters per seconde (m/s), kilometers per uur (km/u) of Beaufort (Bf). 

Er is voor gekozen om Beauforts af te ronden op een geheel getal. Dat is de standaard. De grafiek toont daardoor echter minder differentiatie. Houd daar wel rekening mee.

Toon in grafieken het etmaal of laatste 6 uur

Default worden in de grafieken het hele etmaal getoond. Bij de huidige dag uiteraard tot het moment op die dag. Op smartphones kan dat wat onoverzichtelijk worden. Door het klikken van de radio-button '6 uur' worden alleen de laatste 6 uur getoond.

Periode

De grafieken worden uiteraard ook beter leesbaar, als je de  smartphone kantelt.

De keuze etmaal of (laatste) 6 uur is alleen zichtbaar voor de huidige dag. Voor dagen uit het verleden is het uiteraard weinig zinvol om de laatste 6 uren te tonen.

Tabel sorteringen

De tabel is default gesorteerd op tijd van meest recent naar minder recent. Dat kun je zien aan het pijl-icoontje naast de kolomtitel 'Tijd'

tabel default sort

Door op het pijltje te klikken, kun je de sortering omdraaien. Het is echter ook mogelijk om te sorteren op een andere kolom. Niet zo voor de hand liggend, maar je zou misschien willen weten wat nu de hardste windstoot van de dag was. Klik dan twee keer op de kolomkop 'Max'. (Eerste sortering is van laag naar hoog, nog een keer klikken en dan wordt dat omgedraaid).

Reset

Door reset te klikken wordt de dag ingesteld op de huidige dag en het weerstation op de dichtstbijzijnde vanaf de huidige locatie (als toegestaan is dat de website de locatie mag weten, anders is de default locatie De Bilt)

Grafiek windrichting

De grafieken spreken voor zich. Bij de grafiek voor de windrichting is ervoor gekozen om de punten niet door een lijn te verbinden. Als de wind 'rond de Noord' waait, zou dat leiden tot verwarrende lijnen van boven naar beneden.