INFORMATIE

Nu ook met Rijkswaterstaat meetstations !!

Vanaf 6 juni zijn 17 Rijkswaterstaat meetstations toegevoegd aan de website ! Deze uitbreiding geeft een completer beeld van de actuele windtoestand in Nederland. Vooral voor spots in Zeeland en aan de kust is dit een belangrijke aanvulling. Op de kaart zijn de windiconen van de RWS stations geel gekleurd. In de drop-down lijst op de home pagina zijn de stations onderaan toegevoegd en ter onderscheiding met blauwe letters. Een combinatie van KNMI en RWS metingen gepresenteerd op één website met een gebruiks- en smartphone vriendelijke interface is vrij uniek!

Voor surfers en kiters

Deze website heb ik (Bert Arends) opgezet om kite- en windsurfers informatie te verschaffen over de windwaarnemingen van KNMI weerstations in het hele land. Deze gegevens worden elke tien minuten vernieuwd.

Uitgangspunten

Zo functioneel mogelijk, sober, simpel in het gebruik en prima te raadplegen met een smartphone. Zonder overbodige informatie en, niet onbelangrijk, zonder hinderlijke ads. De essentiële informatie van een weerstation is meteen beschikbaar op de Home pagina.

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde zit met name in de grafieken die goed de ontwikkelingen laten zien van windrichting, windsnelheid en maximale windstoten van de huidige dag maar ook van een dag uit het verleden. (Hoe hard waaide het gisteren eigenlijk toen ik op het water was?). Je kunt kiezen voor weergave in knopen, meter per seconde, kilometer per uur of Beaufort.

Home pagina

De Home pagina opent met een tabel waarbij je in één oogopslag, ook op een smartphone met een klein scherm, de belangrijkste gegevens van de laatste uren kunt zien.
Om met name op een smartphone een grafiek goed uit te laten komen, kun je ervoor kiezen om alleen de ontwikkeling van de laatste 6 uur te zien. (Voor een dag in het verleden wordt die optie uitgeschakeld omdat dat weinig zinvol is).

Kaart met dubbele functie

De kaart heeft een dubbele functie. Op de eerste paats toont het de actuele windsituatie van alle weerstations. Je kunt echter ook klikken op een wind-icoon om het betreffende station te selecteren. Je gaat dan terug naar de home pagina en de gegevens van dat station worden dan getoond.

Extra

Als extra informatie wordt ook de temperatuur en de luchtdruk weergegeven. Echter niet elk KNMI weerstation meet ook de luchtdruk en bij sommige stations ontbreekt de temperatuur meting. Om de tabel compact te houden, is de luchtdruk hierin niet opgenomen. In de laatste grafiek waarin de temperatuur wordt weergegeven vind je tevens de luchtdruk indien beschikbaar voor dat station.

Primair gaat het om actuele informatie. Default worden dan ook de gegevens van de huidige dag getoond. Het is echter mogelijk om de gegevens op te vragen van een dag in het verleden. De site is op 5-1-2019 actief geworden, dus vanaf dat moment zijn ook de gegevens bewaard van alle stations.